Pompoentaart

Ingrediënten

Voor het deeg:
250 g bloem
1 el suiker
1/2 tl zout
225 g koude boter, in kleine stukjes
4 el ijskoud water

Voor de vulling:
2 kleine, zachte pompoenen , ongeveer 750 g pompoenvlees
750 ml volle room
200 g bruine basterdsuiker
75 g suiker
2 eieren + 2 dooiers
1 tl zout
2 tl kardamon
2 tl kaneel
2 tl gember
1 tl piment
1/2 tl kruidnagel

Bereiding

1. Rooster de pompoenen in de oven op 200°C/gasstand 6, tot ze zacht en gaar zijn.
2. Verwijder de zaden en schep het vlees uit de schil. Zet opzij.

3. Meng alle droge ingrediënten voor het deeg in een foodprocessor.
4. Voeg de boter toe en meng goed door elkaar.
5. Voeg terwijl de processor aanstaat het water geleidelijk toe, tot het deeg als een bal samenhangt; niet te lang, anders wordt het deeg taai.
6. Verdeel het deeg in 2 stukken.
7. Maak er dikke platte schijven van en verpak in keukenfolie.
8. Zet minstens 1 uur in de koelkast.

9. Meng al de ingrediënten voor de vulling in de foodprocessor.
Tot zover kan alles een dag van tevoren gemaakt worden.

10. Verwarm de oven voor op 220°C/gasstand 7.
11. Rol het deeg uit in cirkels en bekleed er 2 ronde deeg- vormen van ongeveer 22cm mee.
12. Doe de vulling erin en versier (bv. blaadjes snijden uit het overgebleven deeg).
13. Bak 15 min. op 220°C, zet de oven dan lager op 180°C/ gasstand 4.
14. Bak nog zo’n 45 min. door of tot een breinaald er schoon uitkomt.
15. Zet 15 min. koel op een rek.

16. Dien op met slagroom.